Als ADHD-er het huishouden op orde

Als ADHD-er het huishouden op orde

22 mei 2018 Geen categorie 0

“Mijn huis is één grote inloopkast! Overal liggen spullen. En dan probeer ik het op te ruimen, maar het lukt gewoon niet. Ik vind het niet leuk en ik heb er ook geen zin in! Maar ik heb er wel last van.” Dat waren de eerste zinnen die M. mij vertelde toen ik binnenkwam. Ze liep inderdaad over van de frustratie. Als een wervelwind liepen we door haar huis heen. “En hier, en hier, overal rommel! Zie je dat? Je hebt het vast nog nooit zo erg gezien!” Toevallig was ik die ochtend bij een hoarder geweest, dus het huis van M. viel mij reuze mee. Maar duidelijk was dat zij heel erg last had van de rommel. Tijd voor actie dus!

Keer op keer begon ze wel met opruimen, maar al snel had ze er dan geen zin meer in. En zat ze met nog meer rommel opgescheept. Of toen ze laatst haar kledingkast grondig had opgeruimd, was het binnen no time weer een rommeltje. Bijzonder frustrerend voor haar. Recent is bij haar ADHD vastgesteld. Dit zorgde voor opluchting en verklaarde veel. Mensen met ADHD voelen zich vaak onrustig. Kunnen zich moeilijk concentreren en zijn snel afgeleid. Ze zijn vaak niet zo goed in plannen en organiseren en hebben moeite om dingen af te maken. En dat geeft vaak problemen in het huishouden. Chaos in het hoofd, maar ook in huis.

Een huishouden op orde krijgen en houden betekent plannen, regelen en doen. Dat is lastig voor iemand met ADHD. En als je het dan probeert en het lukt keer op keer niet, dan frustreert dat en haalt ook je zelfvertrouwen naar beneden. Want waarom kan iemand anders dat toch zo makkelijk en ik niet? Er maar niet aan beginnen, om nieuwe mislukkingen te voorkomen, is een manier om ermee om te gaan. Maar niet een bevredigende manier, want de rommel wordt alleen maar erger en de frustratie groter.

Mensen met ADHD hebben structuur nodig. Het aanbrengen daarvan is lastig, maar biedt wel de voordelen die je nodig hebt. Begin met kleine stappen. Zo klein dat ze niet kunnen mislukken. Zo creëer je kleine succesmomenten die je weer motiveren om door te gaan. Zet bijvoorbeeld je wekelijkse poetsklussen op een rijtje en verdeel ze over de week. Dit doe je op maandag, dit op dinsdag etc. Maak ze zo klein dat elke klus maar 10 minuten duurt. Dit kan met het leegruimen van je aanrecht, schoonmaken van je fornuis of wc of een doekje over je wastafel halen. Geef alles een vast moment in de week.

Het hoeft niet grondig en perfect, als je het al doet is het al goed! En lukt het een dag niet, wees dan niet streng voor jezelf, maar probeer het de volgende dag weer. Gedrag veranderen is heel lastig, dat heeft veel tijd nodig. Doe het op een manier die bij je past. Veel mensen met ADHD zijn heel creatief en goed in oplossingen bedenken. Gebruik die kwaliteiten!

Vind je het lastig om je aan je planning te houden of ben je vergeetachtig? Plak dan overal waar een klus nodig is een post-it. Dat helpt je onthouden wat je wanneer moet doen. En als je dan tijdens je 10-minutenklus ook nog je favoriete muziek opzet, maak je er ook nog een leuk moment van!

Heb jij ADHD en heb jij ook last om je huishouden op orde te krijgen? Een professional organizer of opruimcoach helpt jou om weer orde in de chaos te krijgen! Vul het contactformulier in en maak een afspraak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *