Opruimen en kilo’s tellen

Opruimen en kilo’s tellen

15 maart 2018 Geen categorie 0

Weet je soms niet waar je moet beginnen met opruimen? Of ziet er het bij jou thuis best opgeruimd uit, maar o wee als iemand een kast opentrekt? 

Je kunt de rommel in je huis best proberen te negeren, en ’s avonds op de bank ploffen. Maar die rommel zit ook in je hoofd. Je weet dat het er is. En hoewel je er niet altijd aan denkt, schiet het van tijd tot tijd toch door je hoofd. Dat je daar nog iets mee moet. Een onafgemaakt klusje. Of je zoekt iets, trekt een kastje open en de helft valt er uit. Kleine ergernissen die zich alleen maar opstapelen. Vergelijk het met een computer. Als er veel programma’s en bestanden openstaan, werkt de computer steeds trager. Dat doe jij ook als je nog veel onafgemaakte klusjes hebt. 

Maar je hebt het ook hartstikke druk. Drukke baan, kinderen, sociale verplichtingen. Dan wil je niet veel tijd kwijt zijn met opruimen. En laat dat nu net ook niet nodig zijn. Als je elke dag een kwartiertje opruimt, heb je na een jaar toch mooi 90 uur opgeruimd. Dus leg die lat laag voor jezelf. Een kwartiertje nadat je de kids naar bed hebt gebracht en voordat je lekker op de bank gaat hangen. Of je doet het tussendoor. Als de kids aan het spelen zijn of jij aan het koken bent. Alle kleine beetjes helpen!

Verdeel je opruimklussen in kleine projecten. Wil je de keuken opruimen, begin dan eerst met hetgeen waar jij je het meest aan ergert en maak het klein. Is het die rommella of de bestekla? Pak dat dan eerst aan en ga pas daarna verder met je volgende projectje. Wees ook kritisch naar je spullen. Gebruik je iets niet, kan het weg? Hoe meer je wegdoet, hoe minder je hoeft op te ruimen. Ontspullen geeft letterlijk meer ruimte. 

Wat helpt is om op papier te zetten welke ruimtes je wilt opruimen. Verdeel die ruimtes in kleine projectjes. Elk project dat afgerond is, vink je af. En bedenk niet wat moet ik nog veel, maar wat heb ik al veel gedaan. Al je spullen zijn niet in een paar dagen je huis in geslopen, dus lukt het je ook niet om binnen een paar dagen alles opgeruimd te hebben. Trek er gerust een jaar voor uit. 

En wat helemaal motiveert is kilo’s tellen! Vriendin Merel is nu een tijdje bezig met opruimen en is al de 1600 kilo gepasseerd! Dit is waarom zij kilo’s telt:

“Het opschrijven en optellen van de kilo’s motiveerde mij enorm om door te gaan. Als je aan het opruimen bent en je gooit eens een zak met oud papier weg en wat vuilniszakken, of je doet oude kleding naar de kledingbak, dan is het weg. Dan zie je het niet meer. En zeker als de puinhoop in huis groot is, zullen een paar vuilniszakken nog geen wereld van verschil maken. Dan heb je soms nog het idee dat het niet opschiet. Maar de kilo’s die oplopen op mijn whiteboard, die gaven me houvast. “Zie je wel, er gaan kilo’s de deur uit, op naar de 500, op naar de 800, op naar de 1000!”
 
Hulp nodig bij het opruimen en ontspullen? Ga voor een snelle start!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *